Ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για την γάτα μου?

Ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για την γάτα μου?

Ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για την γάτα μου?

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφή τους περιέχει θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Ανά τους αιώνες, εξελίχθηκαν σε κυνηγοί που καταναλώνουν θήραμα, το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μέτριες ποσότητες λίπους και ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων. Η διατροφή τους απαιτεί ακόμα και σήμερα όμως τις ίδιες αναλογίες. Οι γάτες απαιτούν επίσης αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, λιπαρά οξέα και αμινοξέα.

 


 

Όπως και σε εμάς τον άνθρωπο έτσι και στην γάτα υπάρχουν επιλογές τροφών από πρόχειρα φαγητά ή ποιοτικά που είναι και τα πιο υγιεινά. Δυστυχώς όμως αυτά τα δύο έχουν μία βασική διαφορά τα πρόχειρα φαγητά μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν κάποιες δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία της γάτας μας. Μέσα σε αυτήν την τεράστια ποικιλία από τροφές, θα βρούμε τροφές αμφιβόλου ποιότητας με συστατικά μεταλλαγμένα, με προσθήκη αρωματικών για γεύση, χρωστικών για χρώμα, συντηρητικών και χωρίς τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή ανάπτυξη της γάτας μας , όμως συνήθως αυτές έχουν το πλεονέκτημα μιας άκρως δελεαστικής τιμής αγοράς. Υπάρχουν όμως και οι ποιοτικές τροφές που πίσω από αυτές εχει γίνει μελέτη και έρευνα από επιστημονικές ομάδες προκειμένου να καταλήξουν στην ιδανική συνταγή που καλύπτει κάθε θρεπτική ανάγκη της γάτας μας. Οι τροφές αυτές είναι μαγειρεμένες με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες , χωρίς μεταλλαγμένα προϊόντα και εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, καθώς και άλλα στοιχεία προκειμένου να διατηρήσουν, αλλα και να βελτιώσουν ακόμα την υγεία της γάτας μας.

 

Πως επιλέγω μια τροφή με βάση τα συστατικά?

Μια κατάλληλη τροφή για το αιλουροειδές μας, δηλαδή την γατούλα μας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά προκειμένου να την επιλέξουμε. Αρχικά πρέπει να έχει υψηλή ποσότητα σε ζωική πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας και όχι από υποπροϊόντα του. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σιτηρά και υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι λίγοι και ποιοτικοί, γιατί μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος της γάτας και να της προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες πρέπει να είναι λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Όπως για παράδειγμα ρεβίθια ή και λαχανικά που μπορεί να έχετε στο ψυγείο σας όπως, γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, μήλα και μούρα που έχουν λιγότερες θερμίδες, είναι πιο εύπεπτα και έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία σε σύγκριση με το σιτάρι, τη σόγια, το ρύζι και το καλαμπόκι. Οι γάτες δεν αφομοιώνουν εύκολα τους υδατάνθρακες καθώς δεν τους έχουν τόσο ανάγκη. Στην σύσταση της τροφής πρέπει να υπάρχει μέσα ζωικό λίπος, που περιέχεται ούτως η αλλιώς μέσα στο κρέας . Επίσης μπορούν να συμπληρωθούν, Ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά και ως EPA, DHA, και ALA.Τέλος κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι οτι στην συνταγή πρέπει να περιέχονται βότανα και θαλάσσια φυτά όπως βασιλικό, άνηθο, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και φύκια. Προσέξτε όμως γιατί σημαντικά δεν είναι μόνο τα συστατικά που θα βρείτε σε μια τροφή, αλλά και αυτά που δεν θα βρείτε αλλα είναι απαραίτητα για την σωστή διατροφή της.

 


 

Τι πρέπει να προσέξω στην ετικέτα;

Διαβάζοντας τις ετικέτες στην συσκευασία της τροφής πέραν από την σύσταση πρέπει να σας δίνονται κάποιες σημαντικές πληροφορίες όπως. Η ηλικιακή ομάδα καθως πρέπει να γνωρίζετε αν είναι για γατάκι ή ενήλικη γάτα, ωστε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιό σας παίρνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες του.

Την κατηγορία της τροφής ( ειδική δίαιτα ) Ώστε να γνωρίζετε την κατηγορία που απευθύνεται, όπως διατροφή για στειρωμένες γάτες, για το ουροποιητικό, ιδανική για μακρύτριχες γάτες κ.α. αφού η κάθε δίαιτα περιέχει τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στις ανάγκες της κάθε κατηγορίας. Ποια είναι η δοσολογία σε σχέση με το βάρος. Η δοσολογία επίσης πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα, ωστε να γνωρίζετε πόση είναι η ιδανική ποσότητα της μερίδας της γάτας σας ώστε να διατηρηθεί στο επιθυμητό βάρος. Την σειρά των αναγραφόμενων συστατικών μιάς και παρατίθενται σύμφωνα με το βάρος/αναλογία που περιέχεται στην συσκευασία. Από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο. Το ζωικό κρέας, το κρέας χωρίς κόκαλα ή τα όργανα πρέπει πάντα να είναι τα πρώτα συστατικά. Αποφύγετε τα υποπροϊόντα που και είναι χαμηλής ποιότητας. Μην ξεχνάτε ότι Τα ζωικά υποπροϊόντα αναφέρονται στη νομοθεσία της ΕΕ ως συστατικά που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Οι καλές ποιοτικά τροφές περιγράφουν ξεκάθαρα τα συστατικά και τις αναλογίες τους και περιλαμβάνουν συστατικά που μπορείτε να βρείτε ακόμη και στο δικό σας ψυγείο. Την προέλευση των συστατικών καθώς θα πρέπει να επιλέξετε εταιρείες που προμηθεύονται τα συστατικά ανθρώπινης κατανάλωσης.

 

Τι πρέπει να αποφύγετε σε μία τροφή;

Μια σωστή τροφή δεν κρίνεται μόνο από τα συστατικά που περιλαμβάνει, αλλά από την ποιότητά τους και από τα συστατικά αυτά, που δεν υπάρχουν μέσα στην τροφή. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι ανθυγιεινά για τη γάτα σας έως και τοξικά. Χαμηλής ποιότητας συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε γάτες. Αυτό περιλαμβάνει διαβήτη, νεφρική νόσο, παχυσαρκία ως και καρκίνο. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες εάν καταναλώνουν κακής ποιότητας τρόφιμα τότε η υγεία τους θα έχει διάφορα προβλήματα. Αποφύγετε λοιπόν προϊόντα που περιλαμβάνουν, τεχνητά χρώματα και γεύσεις, όπως μπλε 2, κόκκινο 40, κίτρινο 5 ή καραμέλα, μεταλλαγμένα συστατικά και πρώτες ύλες, τεχνητά ή συνθετικά συντηρητικά, όπως τα ΒΗΑ, ΒΗΤ και αιθοξυκίνη, Καλαμπόκι, Σιτάρι, Σόγια, Ζάχαρη, υποπροϊόντα, αποκατεστημένο λίπος (αυτό μπορεί να προωθήσει τα βακτήρια και την ανάπτυξη μούχλας), Carrageenan (Καραγενάνη), Βιταμίνη 3Κ, Νιτρικό νάτριο, Νιτρώδες νάτριο.

 

 


 

Η πεπτικότητα στην τροφή

Η σωστή τροφή είναι μια δύσκολη υπόθεση μιας και η γάτα σας ότι μπορεί να φάει, δεν εγγυάται ότι το σώμα της θα είναι σε θέση να το αφομοιώσει σωστά. Η δυνατότητα πέψης έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την ποσότητα τροφής και θρεπτικών ουσιών που αφομοιώνονται πραγματικά. Χαμηλής ποιότητας συστατικά όπως πληρωτικά, τεχνητά συντηρητικά και ζωικά υποπροϊόντα, δεν αφομοιώνονται σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα ανούσια και χαμηλής ποιότητας συστατικά μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την πέψη των οποιωνδήποτε καλών συστατικών που υπάρχουν στο προϊόν. Οτιδήποτε δεν απορροφάται από τον οργανισμό αποβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που δίνετε στη γάτα σας πιθανώς δεν αφομοιώνεται σωστά εάν τα περιττώματα του ζώου σας είναι μαλακά, πολλά σε ποσότητα, έχουν άσχημη οσμή και ακανόνιστο σχήμα. Ένας παράγοντας που επηρεάζει την πεπτικότητα είναι το επίπεδο υγρασίας. Υψηλότερα ποιοτικά, πλούσια σε υγρασία τρόφιμα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποσότητας των τροφίμων που αφομοιώνονται από τη γάτα σας. Αυτό δίνει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς σε όλο το σώμα της γάτας σας. Οι εταιρείες που παράγουν τροφές για ζώα συντροφιάς δεν έχουν υποχρέωση να αναφέρουν την αφομοιωσιμότητα των προϊόντων τους, βέβαια κάποιες εταιρίες το κάνουν από μόνες τους χωρίς να υπάρχει όμως υποχρέωση για δοκιμές από τρίτους ώστε να επιβεβαιώσουν αυτά τα ποσά. Με βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια επιλέξτε την πιο κατάλληλη τροφή για την δική σας γατούλα!

 

 

#ParapatousaBlog #petshop #ηλιουπολη #diatrofigatas #gatotrofi #xyratrofi