Πως θα φάει ο σκύλος μου την ξηρά τροφή;

Πως  θα φάει ο σκύλος μου την ξηρά τροφή;

Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου την ξηρά τροφή;

Η άρνηση του σκύλου μας να τρώει την ξηρά τροφή θα μπορούσε απλώς να σημαίνει πως έχει γίνει πολύ επιλεκτικός, πως άλλαξε ο καιρός μιας και το καλοκαίρι μειώνεται η ανάγκη του για τροφή κατά συνέπεια και η όρεξη του ,πως είναι στρεσαρισμένος, αλλά θα μπορούσε όμως και να προμηνύει ένα σημάδι κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας του που δεν γνωρίζουμε. Η άρνηση του για την ξηρά τροφή του δημιουργεί διατροφική ανισορροπία, μιας και αυτή έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ένας σκύλος για την σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

 



Το ερώτημα εδώ είναι το εξής . Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς για αυτό?

Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει λοιπόν την ξηρά τροφή που του σερβίρουμε, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μερικά βήματα που ίσως να τον βοηθήσουν να φάει ξανά. Αυτά είναι τα εξής:

 

Δώστε του μια πραγματικά ποιοτική ξηρά τροφή με βάση το κρέας

Όπως και στα περισσότερα ζώα, έτσι και στον σκύλο, η όσφρηση και η γεύση παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της τροφής τους. Μια τροφή με δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά στον σκύλο μας δεν είναι καθόλου ελκυστική ώστε να την φάει , αλλά ακόμα και να την φάει θα γίνει με δυσκολία. Αυτό συνήθως συμβαίνει με σκυλοτροφές που παρασκευάζονται με πολύ χαμηλές ποιοτικές σταθερές και πρόχειρο τρόπο παρασκευής. Με μόνο στόχο τους να πετύχουν χαμηλές και ελκυστικές τιμές. Για αυτόν τον λόγο προτιμάμε τις ποιοτικές τροφές που έχουν σαν βάση το καθαρό κρέας και όχι τα δημητριακά.

 

Βεβαιωθείτε ότι είναι υγιής

Εάν ο σκύλος σας τρώει κανονικά το φαγητό του με ευχαρίστηση και ξαφνικά σταματήσει να τρώει, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκλείσετε τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας. Πολλά σκυλιά δεν τρώνε όταν δεν αισθάνονται καλά, ειδικά αν υποφέρουν από εντερικά ή οδοντικά προβλήματα, οπότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν τώρα ο σκύλος σας τρώει άλλα είδη τροφίμων όπως υγρή τροφή, ανθρώπινο φαγητό ή σνακ και αρνείται να αγγίξει τις κροκέτες της ξηράς τροφής, ίσως να σημαίνει ότι είναι επιλεκτικός.

 

Κόψτε τις κακές συνήθειες

Εάν προσφέρετε στον σκύλο σας μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη τροφών ,όπως υγρή τροφή- κονσέρβες ή το δικό μας φαγητό, είναι πολύ εύκολο ο σκύλος σας να γίνει ιδιαίτερα επιλεκτικός με την τροφή του. Επιμείνετε στο ίδιο πρόγραμμα σίτισης κάθε μέρα. Σταματήστε να του δίνετε υπολείμματα από το μεσημεριανό τραπέζι σαν να είναι σκουπιδοτενεκές και παράλληλα του κάνουν κακό μιας και τα δικά μας τρόφιμα περιέχουν αλάτι (το οποίο αντενδείκνυται στην διατροφή του σκύλου) αλλά και φρούτα ή λαχανικά τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τον σκύλο σας (όπως για παράδειγμα το αβοκάντο) αλλά προσφέρετε του μια υψηλής ποιότητας πλήρη και ισορροπημένη ξηρά τροφή ώστε να περιορίσει τις επιλεκτικές του τάσεις με την πάροδο του χρόνου.

 

Βάλτε πρόγραμμα

Καλό είναι να βάλουμε τον σκύλο μας, αλλά και εμάς σε πρόγραμμα. Όσο περίεργο και αν φαίνεται πρέπει να πηγαίνουμε βόλτα με τον σκύλο μας συγκεκριμένες ώρες και να τρώει συγκεκριμένες φορές την ημέρα, πρωί-βράδυ τη ίδια ώρα και μετά απλά να απομακρύνουμε το φαγητό. Το να αφήνουμε το μπολ του σκύλου μας γεμάτο με τροφή κάπου που να το βρίσκει πάντα, δυστυχώς προάγει μία επιλεκτική συμπεριφορά, αφήνοντας το όμως μόνο για ένα τέταρτο ξέρει ότι μετά θα το χάσει και τον κάνει να περιμένει το φαγητό του με ανυπομονησία.

 

Προσπαθήστε να ενισχύσετε το γεύμα του

Σε μερικά σκυλιά απλά δεν τους αρέσει η γεύση ή και η υφή της κροκέτας. Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει την ξηρά τροφή, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα ποιοτικής υγρής τροφής με βάση το κρέας, από κονσέρβα ή φακελάκι με την ξηρή τροφή του ώστε να κάνετε το γεύμα του πιο νόστιμο και λαχταριστό. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε υγρή τροφή στο συνηθισμένο γεύμα του, θυμηθείτε να μειώσετε την ανάλογη ποσότητα της ξηρής τροφής για να αποφύγετε την υπερβολική σίτισή του, που θα οδηγήσει στην ανεπιθύμητη πάχυνση του που οδηγεί σε προβλήματα υγείας.

 

Ένας βαριεστημένος σκύλος μπορεί να αρνηθεί να φάει

Κάντε το φαγητό παιχνίδι, ρίξτε τις κροκέτες στο πάτωμα ή σε κάποιο παιχνίδι που ίσως ενθαρρύνει το σκυλί σας να τα φάει. Εάν όχι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι KONG για να βάλετε μέσα κροκέτες. Με αυτόν το τρόπο θα συνδυάσετε παιχνίδι και φαγητό

 

Δοκιμάστε διαφορετικό μέγεθος κροκέτας

Πολλές φορές παρατηρούμε ότι ο σκύλος μας ενώ ξεκινάει να τρώει την ξηρά τροφή με όρεξη κάπου στην μέση σταματάει. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει διότι τον ενοχλεί το συγκεκριμένο μέγεθος κροκέτας είτε γιατί δυσκολεύεται να το μασήσει, είτε γιατί πνίγεται. Αυτός είναι και ο λόγος που καλό θα ήταν να πειραματιστούμε ώστε να ανακαλύψουμε το μέγεθος της κροκέτας που προτιμάει. Small breed, All breed. Ποιος ξέρει; Αργά η γρήγορα θα το μάθετε.

 

Λάδι σολομού οφέλη

Προσθέστε λάδι σολομού ώστε να προσθέσετε και extra γεύση μιας και είναι ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα στη διατροφή του σκύλου αφού υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, των ματιών και προάγει ένα μεταξένιο τρίχωμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου αφού περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι δεν μπορούν να παράγουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μόνοι τους και πρέπει να τα λαμβάνουν από τη διατροφή τους.

 

 

Πάρτε πίσω τον Έλεγχο

Σε κάθε περίπτωση που ο σκύλος που δεν τρώει την ξηρά τροφή και οφείλεται σε δυστροπία ή κακή αγωγή, υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Να θυμάστε ότι πάντοτε θα υπερισχύσει η άποψη του πιο ισχυρού «του αρχηγού της αγέλης» που πρέπει πάντα αυτός να είναι ο ιδιοκτήτης. Σε περίπτωση που έχει χαθεί ο έλεγχος καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή ώστε να σας σας συμβουλέψει για το πώς θα επανέλθουν οι ισορροπίες μεταξύ εσάς και του σκύλου σας.

 

 

 

#ParapatousaBlog #petshop #ηλιουπολη #diatrofiskylou #skylotrofi #xyratrofi