Ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για το σκύλο μου?

Ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για το σκύλο μου?

Ψάχνοντας θα δείτε ότι υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από επιλογές σκυλοτροφών όμως ποια είναι η καλύτερη?

Όπως και σε εμάς, έτσι και στον σκύλο υπάρχουν διάφορες επιλογές τροφών από πρόχειρα φαγητά (junk food) αλλά και από ποιοτικά, που είναι και τα πιο υγιεινά (real food). Δυστυχώς όμως αυτά τα δύο έχουν μία βασική διαφορά, το πρόχειρο φαγητό (που είναι συνήθως και πιο νόστιμο λόγω τεχνιτών αρωματικών) μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του σκύλου μας. Μέσα σε αυτήν την τεράστια ποικιλία από τροφές υπάρχουν τροφές με αμφιβόλου ποιότητας συστατικά, μεταλλαγμένα συστατικά, με προσθήκη αρωματικών για γεύση και χωρίς τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του σκύλου μας , όμως συνήθως αυτές έχουν το πλεονέκτημα μιας άκρως δελεαστικής τιμής αγοράς.

 



 

Υπάρχουν όμως και οι ποιοτικές τροφές που πίσω από αυτές εχει γίνει μελέτη και έρευνα από επιστημονικές ομάδες προκειμένου να καταλήξουν στην ιδανική συνταγή που καλύπτει κάθε θρεπτική ανάγκη του σκύλου μας. Οι τροφές αυτές είναι μαγειρεμένες με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας, τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες , χωρίς μεταλλαγμένα προϊόντα και εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, προβιοτικά καθώς και άλλα στοιχεία προκειμένου να διατηρήσουν, αλλά και να βελτιώσουν ακόμα την υγεία του σκύλου μας.

 

Πώς θα καταλάβω αν η τροφή του σκύλου μου είναι καλή?

Ο καλύτερος τρόπος στο να επιλέξουμε μια τροφή για τον σκύλο μας είναι διαβάζοντας την ετικέτα(ingredients) των συστατικών της τροφής ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι τι προϊόν πρόκειται να δώσουμε στον σκύλο μας. Ο σκύλος χρειάζεται τη σωστή ποσότητα κρέατος (πηγή πρωτεΐνης) , λαχανικών (πηγή βιταμινών),και δημητριακών (πηγή υδατάνθρακα) όπως και την σωστή ποσότητα λίπους, ωμέγα3 λιπαρών οξέων προβιοτικών, βιταμινών, αρθροπροστατευτικών και λοιπών στοιχείων. Πρέπει να αποφεύγουμε όμως επιβλαβείς ουσίες, ή αυτές που δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα το κατοικίδιο μας. Συνήθως η περιγραφή στην ετικέτα ξεκινάει με το συστατικό που η περιεκτικότητα του είναι μεγαλύτερη στην σύσταση της τροφής, ώστε να γνωρίζουμε και εμείς ποια συστατικά περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία μέσα στην συνταγή της. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά η ποιότητα και το είδος. Το είδος της πρωτεΐνης που έχει κάθε τροφή είναι διαφορετικής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό. Προτιμάμε τις ζωικές πρωτεΐνες από τις φυτικές λόγω ότι είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας. Αποφεύγουμε τους μεταλλαγμένους υδατάνθρακες όπως είναι το καλαμπόκι, σόγια ή σιτάρι , ή φροντίζουμε όταν υπάρχουν να μην είναι γενετικά τροποποιημένοι . Προσέχουμε η τροφή μας να έχει βιταμίνες προ βιοτικά, πολύτιμα λιπαρά οξέα και χονδροπροστατευτικά προϊόντα και να μην περιέχει αλάτι και μεταλλαγμένα συστατικά. Κάτι δυστυχώς που είναι πιο συνηθισμένο στις πολύ οικονομικές και λιγότερο ποιοτικές τροφές είναι ότι συνήθως οι υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται είναι μεταλλαγμένοι και μπορεί να προκαλέσουν από τροφική αλλεργία μέχρι και μακροπρόθεσμα μεταλλάξεις. Αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα των grain free τροφών αφού λείπουν τα σιτηρά, που αυτά είναι και ως επί το πλείστων μεταλλαγμένα. Όσον αφορά το θέμα των αλλεργιών οι μονοπρωτεϊνικές grain free τροφές με περιορισμένα συστατικά που περιέχουν ταυτόχρονα και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, περιορίζουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αλλεργιών. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε όμως κάποια αλλαγή όπως έντονο κνησμό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα καλό είναι να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο μας.


 

Ποια είναι όμως η σωστή αναλογία των συστατικών για τον δικό μου σκύλο?

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες όπως για παράδειγμα τα κουτάβια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από πρωτεΐνη σε σύγκριση με τον ενήλικο σκύλο, ένας δραστήριος σκύλος έχει ανάγκη από περισσότερο λίπος συγκριτικά με έναν σκύλο σπιτιού, ένας βαρύς σκύλος εχει ανάγκη από χονδροπροστατευτικές ουσίες, ένας υπερήλικος έχει άλλες διατροφικές ανάγκες. Εδώ λοιπόν θα μας βοηθήσει ένα pet shop με το εξειδικευμένο προσωπικό του πάνω στην διατροφή του σκύλου η και ο κτηνίατρος μας αφού τους δώσουμε πληροφορίες όπως ράτσα, βάρος, ηλικία, τυχόν προβλήματα υγείας καθώς και τις δραστηριότητες του σκύλου μας.

 

Ποιο είναι το πλεονέκτημα μιας ποιοτικής ξηράς τροφής ?

Τα πλεονεκτήματα μιας ποιοτικής ξηράς τροφής είναι η υγεία, η ευζωία και η μακροζωία του σκύλου μας, μιάς και συντηρείται από την τροφή του. Πάντα με προϋπόθεση η τροφή να συμπεριλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που μας γλυτώνουν από ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη τους. Επίσης μειώνουμε τις πιθανότητες να χρειαστεί μελλοντικά η αγορά και χρήση έξτρα συμπληρωμάτων, προκειμένου να διορθώσουμε τα προβλήματα που του προκαλέσαμε από την κακή ποιότητα σίτισης.

 

Μπορώ να δίνω στον σκύλο μου λιχουδιές?

Εξίσου σημαντικό βέβαια στην διατροφή του σκύλου είναι και οι λιχουδιές, οι οποίες πρέπει να επιλέγονται με βάση τις ανάγκες του κατοικίδιου σας. Προτιμάμε πάντα τις ποιοτικές λιχουδιές ( πoλύ ποιοτικές λιχουδιές είναι της carnilove ) και προσέχετε την ποσότητα που δίνετε. Εάν ο σκύλος σας ξετρελαίνεται με τις λιχουδιές και δεν μπορείτε να αντισταθείτε μειώστε την ποσότητα από την ξηρά τροφή ώστε να αποφύγετε την υπερσίτιση του ζώου, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι λιχουδιές που δίνεται είναι ποιοτικές και αναγράφουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την καθημερινή διατροφή του σκύλου. Κλείνοντας φροντίστε ο σκύλος σας να έχει έναν καλό τρόπο ζωής που να συμπεριλαμβάνει άσκηση και τις προβλεπόμενες επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 

 

 

 

#ParapatousaBlog #petshop #ηλιουπολη #diatrofiskylou #skylotrofi #xyratrofi